Pišot
Na pět porcí klasiky romské kuchařky budeme potřebovat:
1 kg polohrubé mouky
4 středně velké brambory
1 vejce
špetku soli
Na náplň:
5 středně velkých brambor
6 čtverečků taveného sýra
1 smetanu
1 celé máslo
Postup:
Čtyři středně velké brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je na hrubém struhadle nastrouháme, smícháme s moukou, vajíčkem a solí a vyválíme těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme kapku vodu.
Mezitím si do měkka uvaříme pět oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Ještě horké je rozmačkáme a smícháme se třemi čtverečky taveného sýra. Hotovou kaši necháme vystydnout.
Z těsta vyválíme plát, ten nakrájíme na čtverečky, na který z nich dáme trochu náplně a přehneme do šátečku. Prsty upevníme tak, aby nám v horké vodě náplň nevytekla. Šátečky – pišoty vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po vytažení z horké vody je polijeme směsí smetany, másla a zbytku sýra.
K tomuto tradičnímu romskému jídlu Vám přejeme dobrou chuť.
Napsat komentář