Fazolová polévka
Romská tradiční jídla byla vždy formována spolu s romskou kulturou. Původ Romů sice není zcela jistý, neboť se jedná o kočovný národ, avšak vzniklo díky tomu mnoho unikátních pokrmů spojující různé kuchyně z těch států, ve kterých se Romové alespoň na chvíli usadili. Například se u nich často setkáte jak s paprikou oblíbenou především u Maďarů, tak se zvykem výrazně kořenit jako u Indů, nebo třeba s využíváním kysaného zelí, jak je zvykem ve východní Evropě.
Jedním z nejdůležitějších romských receptů je fazolová polévka (fasuľa), která se podává na Štědrý večer jako tradiční jídlo. Ačkoliv jsou fazole většinou považovány za surovinu pro chudé, tato polévka symbolizuje blahobyt a dostatek, a to především díky přidaným sušeným švestkám, které jí dodají nezvyklou sladkou chuť. Tento výtečný recept je přitom velmi jednoduchý, a proto je to skvělá příležitost, pokud si romskou kuchyň chcete zatím jen vyzkoušet.
Suroviny
- Velké fazole (bílé, červené, nebo i oboje)
- Kořenová zelenina
- Sušené švestky
- Brambory
- Párek
- Sůl a pepř
Postup
- Nejprve namočíme fazole a necháme přes noc změknout. Tradiční polévka se vaří dlouho, a proto jsou vždy lepší sušené fazole než ty z konzervy.
- Namočíme švestky a necháme je, dokud nezměknou. To bude trvat kratší dobu než namáčení fazolí, i tak však raději počítejte s časem v řádu desítek minut. Počet záleží na množství polévky, avšak do průměrného hrnce bude stačit hrst švestek.
- Do hrnce s vodou přidáme fazole spolu se švestkami a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninou. Osolte podle chuti. Vařte, dokud fazole a zelenina nezměkne.
- Mezitím si uvařte brambory. Uvařené poté nakrájejte na kostičky.
- Do polévky přidejte nakrájené brambory a párek.
- Polévku nechte ještě chvíli povařit, aby brambory získaly její chuť.
Tip: Polévku podávejte s chlebem, nebo si vyzkoušejte upéct tradiční romské packy marikl’a.
Napsat komentář