Povidlové taštičky Dedele

Když jsem si jednou v práci zasteskla že už nevím co doma stále vařit, že už mě nebaví neustále něco vymýšlet a nakonec vařím jen to stejné dokola, dostala jsem od svých fajn kolegyň spoustu nových receptů. Ale jen od jedné kolegyně byly opravdu velmi zajímavé na tolik abych je vyzkoušela. Byly to recepty romské. Je známo že tradiční romské recepty jsou v podstatě z ničeho a přitom jsou famózní. A tak je tomu i u receptu Dedele, což jsou tradiční romské povidlové taštičky sypané mákem s cukrem a polité máslem. Jsou měkounké, jemné a zasytí. Toto rychlé a hlavně chutné jídlo jsme si doma všichni oblíbili a velmi často jej připravuji. A když náhodou zase někdo je bez inspirace co vařit, jako jsem byla já, ráda se podělím o své romské recepty na které se mi vždy vrací jen kladné ohlasy.

Na Dedele budeme potřebovat:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 2 dcl studené vody
  • špetku soli
  • švestková povidla
  • máslo
  • moučkový cukr
  • mletý mák

Postup:

Z hladké mouky, vody a soli si vypracujeme hladké těsto. Z těsta si na moukou vysypaném vále vyválíme tenoučkou placku (cca 3 cm) a placku rozkrájíme nožem nebo rádýlkem na obdélníky (cca 5×10 cm). Vždy na jednu stranu obdélníku dáváme pomocí dvou lžiček švestková povidla. Druhou půlkou obdélníku povidla přikryjeme a okraje spojíme pomocí vidličky tak aby nám povidla při vaření nemohla vytéct ven. Taštičky dáme do vroucí vody, zamícháme aby se nám nepřilepily ke dnu a necháme vařit dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání počkáme ještě další tři minuty a poté můžeme taštičky vyndávat. Takto hotové taštičky poléváme máslem a sypeme mákem s moučkovým cukrem. Podle chuti můžeme sypat i opečenou strouhánku a moučkovým cukrem, nebo kakaem.

Prý se Romové při vaření usmívají a snaží se aby je vaření bavilo, protože věří že pak jídlo lépe chutná a i strávník má dobrou náladu. Takže přeji spoustu úsměvu a dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *