Pišot

Na pět porcí klasiky romské kuchařky budeme potřebovat:

1 kg polohrubé mouky

4 středně velké brambory

1 vejce

špetku soli

Na náplň:

5 středně velkých brambor

6 čtverečků taveného sýra

1 smetanu

1 celé máslo

Postup:

Čtyři středně velké brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Poté je na hrubém struhadle nastrouháme, smícháme s moukou, vajíčkem a solí a vyválíme těsto. Pokud je příliš tuhé, přidáme kapku vodu.

Mezitím si do měkka uvaříme pět oloupaných a na kostky nakrájených brambor. Ještě horké je rozmačkáme a smícháme se třemi čtverečky taveného sýra. Hotovou kaši necháme vystydnout.

Z těsta vyválíme plát, ten nakrájíme na čtverečky, na který z nich dáme trochu náplně a přehneme do šátečku. Prsty upevníme tak, aby nám v horké vodě náplň nevytekla. Šátečky – pišoty vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po vytažení z horké vody je polijeme směsí smetany, másla a zbytku sýra. 

 K tomuto tradičnímu romskému jídlu Vám přejeme dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *