Holubky: zelné závitky

Ingredience:

1 hlávka zelí  (nejlépe letní, zploštělá)
1 kg mletého masa mix ( vepřové, bůček,uzené)
500 g rýže
4 velké rajské protlaky
2 lžíce mleté papriky ,může být i uzená
česnek sušený
1 cibule
sůl
pepř (nemusí být)
olej
trochu octa

Postup:

Do hlubokého hrnce dáme vařit celou omytou hlávku zelí zbavenou středového košťálu, přidáme trochu octa,vaříme doměkka .Jednotlivé listy musí jít oddělit od hlávky. Takto uvařené zelí necháme vystydnout, rozebereme na jednotlivé lupeny , ze kterých seřízneme tvrdý hřbet.
Rýži uvaříme běžným způsobem,dáme stranou. Na pánvi osmažíme na oleji cibulku ,přidáme mleté maso, papriku, koření a smažíme,aby maso nebylo syrové. Na závěr přidáme rajský protlak .Masovou směs smícháme s rýží, popř. dosolíme .Touto směsí plníme zelné listy .List vezmeme do dlaně vložíme cca 2 lžíce směsi (podle velikosti listu) nejprve zelí přehneme směrem vpřed,jako kdybychom chtěli rolovat , poté založíme boční strany a pokračujeme v rolování . Takto naplněné listy klademe do hrnce,který můžeme vyložit pokrájenými kousky zelných listů nebo uzenými žebírky.Zalijeme rajskými protlaky ,které smícháme s vodou . Holubky by měli být skoro ponořené. Při vaření je nutné pár krát hrncem zahýbat,ať se nám holubky nepřipálí . Dusíme cca 30 minut,jelikož maso a ostatní suroviny nejsou syrové.
Holubky můžete také místo dušení v rajské šťávě zapékat. Postup je stejný, jen místo hrnce je vložíme do pekáčku a dáme zapéct, obvykle bez rajské šťávy . Podáváme s chlebem

Iveta Gaborová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *