GOJA

GOJA (podle Jany Kováčové)

SUROVINY:
-vepřová střeva ( mohou být silná přímo od řezníka, ta se musí pořádně vyčistit, nebo již očištěná, solená )
-brambory
-sůl
-hrubá mouka
-majoránka
-česnek
-pepř (nemusí být )
-sádlo
POSTUP :
Pokud máme střívka čistá, solená tak je již jen propláchneme pořádně horkou vodou od přebytečné soli, střívka jsou hodně slabá a trhají se, proplachujte je opatrně. Pokud máme střeva od řezníka,  neočištěná,  nejprve je obrátíme,  nejlépe například pomocí měchačky, důkladně očistíme, zbavíme přebytečného loje a několikrát velice důkladně propláchneme.  Poté si připravíme směs ze syrových strouhaných brambor (na jemno), trochu mouky, soli, utřeného česneku a majoránky popř. pepře. Těsto má mít konzistenci podobnou jako na bramboráky.
Střeva na konci zajistíme špejlí (jako jitrnice ) nebo zavážeme provázkem a plníme pomocí trychtýře nebo malé lžičky . Neplníme moc, jelikož při vaření nám směs uvnitř nabude a střívka by mohla prasknout . Když máme střeva naplněná, druhý konec opět zajistíme špejlí nebo provázkem a  dáme vařit do vroucí vody. Doba opět záleží na typu střev ,pokud máme ta tenká , tak stačí povařit cca 30 min ,pokud silná tak vaříme přibližně 60 min . Poté přendáme na plech vymazaný sádlem a dáme péct opět podle toho jaká střeva máme tj. 30 min tenká , 40-60 min. silná (podle trouby).
Jana Kováčová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *