Džatky

Potřebné suroviny:

500 g brambor
100 g hladké mouky (někdy trochu více , záleží na bramborách )
sůl

Brambory oloupeme , nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě běžným způsobem (vody dáme jen tolik, aby byli brambory pokryté). Když jsou brambory měkké, vodu z nich nesléváme! Rozmačkáme (rozšťoucháme) je ve vodě na jemnou kaši,přidáme mouku, zamícháme přikryjeme pokličkou a necháme cca 15-20 min. přikryté,aby se mouka spařila.Připravíme si zatím pánev, na které zpěníme cibulku a osmahneme slaninu.
Z těsta tvoříme kuličky (ruce si naolejujeme) nebo pomocí dvou lžiček tvoříme noky.
Dáme je do mísy a přelijeme omastkem. Podáváme posypané slaninou a cibulkou, zapíjíme podmáslím, kyškou nebo acidofilním mlékem.

Iveta Gaborová ,Plzeň

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *